Obres destacades

Juan Pantoja de la Cruz (1553-1608)
Retrat de Gregori Taumaturg de Castelo-Branco, tercer comte de Vila Nova de Portimão
c. 1600
Oli sobre tela
193 × 97 cm (marc)​
MR0133

Juan Pantoja de la Cruz (1553-1608) és un pintor renaixentista espanyol, d’estètica manierista, deixeble d’Alonso Sánchez Coello, que es va especialitzar en el retrat cortesà. Va ser nombrat pintor de cambra sota Felip II i retratista oficial de la cort sota el regnat de Felip III. El retrat de Gregori de Castelo-Branco és un exemple característic de l’obra de Pantoja de la Cruz.

Retrat de format convencional en què el personatge posa dempeus, i fixa la vista de l’espectador, davant un fons neutre, fosc. De manera simbòlica, la mà dreta recolza sobre un casc i la mà esquerra a l’empunyadura de l’espasa que porta al cinyell. Destaca la virtuositat de l’artista, en la representació minuciosa dels detalls de la indumentària.

Aquest quadre fa parella amb el retrat de Magdalena de Vilhena i de Lancastre, neboda del primer, també de la col·lecció.

Gonçal Peris i Sarrià (documentat entre 1380-1451)
Retaule de la Mare de Déu de la Llet
Principi del segle XV
Pintura al tremp d’ou sobre fusta
212 × 178 cm
MR0246

Retaule gòtic dedicat a la Mare de Déu de la Llet, obra de Gonçal Peris i Sarrià. La figura de la Mare de Déu està representada a la taula central inferior alletant l’infant Jesús, asseguda al tro, envoltada d’àngels. A cadascuna de les taules laterals es representen passatges de la vida de la Mare de Déu i de la infància de Jesús. A la dreta, de dalt a baix, la Nativitat, la Resurrecció i Pentecosta. A l’esquerra, de dalt a baix, l’Anunciació, l’Epifania i l’Ascensió. A la part superior del terç central del retaule, la Dormició, i damunt, la Trinitat.

Gonçal Peris i Sarrià és una de les principals figures de la pintura valenciana de la primera meitat del segle XV. Membre d’una família de pintors, es va formar al taller de Pere Nicolau, i va acabar formant taller propi, de cèlebre reputació.

Doménikos Theotokópoulos (el Greco) (1541-1614)
L’Anunciació
1577-1580
Oli sobre tela
109 × 98 cm
MR0136

El quadre de L’Anunciació és obra del reconegut pintor de Creta, el Greco, un dels artistes més destacats de finals del Renaixement.

L’escena de l’Anunciació és un tema recurrent en l’obra del Greco. Aquí, l’Arcàngel Gabriel, damunt un núvol, anuncia des de la dreta a la Verge, agenollada en un reclinatori, a l’esquerra. L’episodi està coronat per un grup d’àngels, a la part superior. El fons arquitectònic està marcat per un terra, dibuixat en clara perspectiva, i una porta entre columnes, per on es veu un exterior urbà. La llum i el color són molt presents en tota l’obra.

Dues versions similars d’aquesta obra es conserven a les col·leccions del Museu Nacional del Prado i al Museu Nacional Thyssen-Bornemisza.

Francisco de Goya y Lucientes (1746-1828)
L’Aparició de la Mare de Déu del Pilar
Segona meitat segle XVIII
Oli sobre tela
105 × 84 cm​
MR0084

L’Aparició de la Mare de Déu del Pilar, del pintor aragonès Francisco de Goya, és una de les diferents representacions que l’artista va fer d’aquesta escena i és possible que sigui un encàrrec per a la devoció d’un particular. Aquí, la Mare de Déu, amb el Nen en braços, sobre la columna, ocupa l’eix central de la composició, mentre l’apòstol sant Jaume, a la dreta, portant el bàcul, està representat agenollat als peus de la columna, junt amb els seus deixebles, orant, a la riba d’un riu (l’Ebre?). Un grup d’àngels encerclen el fust, als peus de la Verge, que alhora està envoltada per un halo orlat amb caps d’àngels.

Adam Willaerts (1577-1664)
Marina amb paisatge holandès
1622
Oli sobre tela
36 × 66 cm​
JMR0241

Obra de treball minuciós, animat i colorit, d’inspiració flamenca, d’Adam Willaerts. Artista del barroc holandès, fundador del Gremi de Sant Lluc d’Utrecht, clarament influenciat per la pintura de Cornelisz Vroom i Pieter Brueghel el Vell. Willaerts és conegut com a pintor de marines i paisatges costers, en els quals uneix la tradició de la pintura de marines, amb la pintura de costums. Són típiques d’aquest artista les escenes de platja i portuàries amb pescadors i altres figures, en primer terme, i paisatges rocosos que comparteixen pla amb vaixells al mar.

L’obra de la fundació és una composició característica de Willaerts: una vista parcial d’un municipi costaner, presumiblement un port holandès, amb figures en un promontori, en primer terme, i pescadors descarregant la pesca del dia a la platja. Les petites figures humanes confereixen a l’obra sensació d’acció i moviment. La composició de fons mostra el mar, amb embarcacions de vela, i un penya-segat, al lateral dret, amb unes escales i els edificis de la ciutat.